Χωριάτικη Σαλάτα
Μερίδες: 4
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, κομμένες σε μεσαία κομμάτια ή φέτες
1 αγγούρι, κομμένο σε φέτες
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
1 πράσινη πιπεριά, σε φέτες
150g τυρί φέτα, θρυμματισμένο
8 ελιές
4 κουταλιές της σούπας Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξίδι
αλάτι & πιπέρι
1 κουταλάκι ρίγανη
Βάζετε τις ντομάτες, το αγγούρι, το κρεμμύδι και το πιπέρι σε ένα ρηχό μπολ σαλάτας και πασπαλίζετε με αλάτι. Το αφήνετε να καθίσει για λίγα λεπτά και στη συνέχεια τοποθετείτε την φέτα και τις ελιές πάνω από τη σαλάτα. Στη συνέχεια προσθέτε το ξύδι και το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο. Στο τέλος πασπαλίζετε με ρίγανη και πιπέρι.
Τζατζίκι (Ελληνικό γιαούρτι με αγγούρι)
2 φλυτζάνια στραγγιστό γιαούρτι
1 αγγούρι αποφλοιωμένο σε κύβους
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο άνιθο
3 κουταλιές της σούπας Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξίδι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 κουτάλι της σούπας αλάτι
1/4 κουταλιά της σούπας πιπέρι
Ανακατεύετε το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο με το ξύδι, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μπολ. Τέλος, προσθέτετε το αγγούρι και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Το τοποθετείτε στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες πριν από το σερβίρισμα.
Ελληνικά ψημένα λαχανικά (Briam)
Μερίδες: 6
1 κιλό πατάτες σε φέτες
½ κιλό κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες (3-4 μεσαίου μεγέθους)
½ κιλό μελιτζάνες σε φέτες (2 μεσαίου μεγέθους)
½ κιλά ώριμες ντομάτες
4 κρεμμύδια
2-3 πράσινες πιπεριές
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
Ξεφλουδίστε και κόψτε τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες, τις πράσινες πιπεριές, τα κρεμμύδια σε φέτες.
Τοποθετήστε τα λαχανικά σε στρώματα σε ένα μεγάλο ταψί, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το μαϊντανό και τις μισές ντομάτες λιωμένες. Βάλτε τις υπόλοιπες τομάτες σε φέτες πάνω από τα λαχανικά.
Τέλος ρίχνουμε ένα φλιτζάνι Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο και προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για περίπου 90 λεπτά.
Σερβίρετε ζεστό ή κρύο με τζατζίκι ή φέτα και φρέσκο ψωμί.